PROJETO ESCOLAR - SUÉCIA

Ett grönt projekt i Linnés anda.
Mycket av barns och ungdomars aktiva tid tillbringas i dag i skolan och dess närmsta omgivning. Trots att vi alla säger att barnen är vår framtid och det viktigaste vi har avspeglar det sig tyvärr inte alltid i verkligheten och skolan får många gånger brottas med bristfälliga resurser och besparingar.
Skolgården
Skolgårdarna utgörs inte så sällan av slitna och trista miljöer. Vi tror att skolans utemiljö, skolgården, är viktig och av stor betydelse för barnen och deras utveckling. Det är viktigt med en miljö som tillgodoser barnens olika behov och uppmuntrar till nyfikenhet och lärande. En fungerande skolgård bör kunna engagera och aktivera, inte bara fungera som en uppehållsplats på raster. Att använda skolgården som en del i undervisningen skulle kunna vara både intressant och lärorikt. En ökad förståelse för ekologiska samband, kretslopp, växtliv mm kan inhämtas på ett naturligt sätt. Att till exempel som barn få vara med att plantera, odla och utomhus arbeta med olika material är långt ifrån alla förunnat i dagens samhälle. Vi tror att om barnen ges chansen att vara med att påverka och skapa sin egen utemiljö ökar ansvarskänslan och intresset av att utnyttja sin skolgård på ett nytt och roligare sätt.
"I ett skolgårdsarbete är det själva processen som är det viktiga. Det är vägen som är mödan värd, inte målet. Det är i processen man vågar ta de första stegen, som leder till stolthet och känsla av delaktighet. Ur det växer successivt ansvarskänslan och viljan att värna: detta är mitt, detta är vårt!"
Titti Olsson, Skolgården - det gränslösa uterummet
Projektet
Projektet finansieras av Kärnfastigheter och drivs i samarbete med Miljöverkstaden, Parkkontoret och Fredriksdal museer och trädgårdar.
Skolgård 2007, är tänkt att fungera som ett projekt där skolans personal, lärare, elever och föräldrar mm får tillfälle att tycka till och tänka till om sin utemiljö. Skolan får genom projektet chansen att vara med i processen från idé till byggande och färdigställande, samt att vara med och påverka arbetet under dess olika faser.
Samtliga skolor i Helsingborg som hyr av Kärnfastigheter får möjlighet att ansöka om att delta i projektet. Utifrån de inkomna ansökningar väljs ett antal skolförslag ut, vilkas ansökan motsvarar de uppställda kraven. De utvalda skolorna får dels ekonomisk hjälp att genomföra sina idéer och förbättringar på skolgården och dels stöd från personer med kunskap om pedagogik och gröna frågor.
Fördelningen av 125 000 kr är klar!
Tack för alla intressanta förslag till förbättringar av utemiljön på skolorna i Helsingborg. Juryn har premierat tio av de femton inkomna ansökningarna Följande skolor får dela på 125 000 kr som Kärnfastigheter avsatt till Skolgård 2007-ett grönt projekt i Linnés anda:
Allerums skola får 3000 kronor till drivbänkar och växter.
Fredriksdalskolan får 10000 kronor för anläggande av en stenlabyrint.
Holstagårdsskolan får 13000 kronor för att kunna anlägga trädgårdssängar, plantera växter och gå på kurs.
Husensjö skolan får 15000 kronor för att bygga sittplatser som skapar samlingsplatser på skolgården och plantera örter som kan användas i undervisningen.
Magnus Stenbocksskolan får 20000 kronor till att skapa en mobil skolträdgård.
Resursskolan Maria Park får 20000 kronor till att skapa en skolgård med rum för undervisning, matlagning, motorik och odling av bär och kryddväxter.
Nanny Palmkvistskolan får 8000 kronor till olika sorters buskar och träd till ”Jans” trädgård.
Rydebäcks Montessoriskola får 18000 kronor för att fortsätta det intressanta projektet med att anlägga en allsidig skolgård.
S:t Jörgens skola får 3000 kronor till att plantera växter i befintliga krukor.
Tycho Braheskolan får 15000 kronor till att förändra en grusgård till en grönskande skolgård med plats för studier och samvaro.
Juryn har bestått av Thomas Johnson på Kärnfastigheter, Karin Hjelmér på Fredriksdal muséer, Josette Dahlin på Parkkontoret och Klas Nyberg på Miljöverkstaden. Skolorna ombedes att ta kontakt med undertecknad inför planeringen av projektet med skolgården.Vi hoppas att alla jobbar vidare med sin skolgård även om man inte fått något bidrag denna gång. Vi hoppas att ni i så fall får chans ett annat år.
Göran BorgströmSkolgårdsansvarig, Miljöverkstaden
Tidplan
Besked till antagen skola/skolor kommer att lämnas vecka 7.
Projektet är tänkt att pågå under år 2007. Representanter från de utvalda skolorna kommer att kallas till ett upptaktsmöte i slutet av mars.
Organisation
Skolan driver och genomför själv skolgårdsarbetet men kan få stöd och hjälp i processen av Miljöverkstaden, Parkkontoret och Fredriksdal museer och trädgårdar. Skolans arbetsgrupp utarbetar ett färdigt program med utgångspunkt från skolans idéer och önskemål och kallar regelbundet till träffar under projekttiden.
Anläggningsarbetena beräknas ske under våren. Större och tyngre arbeten upphandlas och utförs av entreprenörer. En stor vikt läggs annars vid att skolans elever, lärare, personal och föräldrar engageras i anläggande och eventuell plantering.
Ekonomi
De skolor som utses att ingå i projektet får dela på en summa av totalt 125.000 kr till förändringsåtgärder på sin skolgård.
Naturligtvis står det skolan fritt att gå in med egna pengar (söka sponsorer mm) till projektet om så önskas "för att nå ännu längre".
Efter slutfört skolgårdsarbete utvärderar skolan sitt projekt och sammanställer en rapport som sänds till Miljöverkstaden. Först därefter utbetalas beviljade medel.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home